Tvarohový jahelník s jablky a povidly
5. 4. 2020
- Potřebujete:
- jáhly 150 g
- javorový sirup 3 lžíce
- máslo 2 lžíce
- voda 350 ml
- mléko 400 ml
- povidla 250 g
- polotučný tvaroh 250 g
- jablka 300 g
- čekankový sirup
- rozinky 50 g
- bramborový škrob 1 lžička
- skořice
POSTUP:
- Jáhly nejdříve dobře propláchněte ve vodě. Nejdříve jednou ve studené, potom je spařte dvakrát vařící vodou a potom ještě jednou studenou.
- Tenhle krok nikdy nepřeskakujte, jinak budou jáhly hořké a nebudou se dát jíst. Jáhly dejte vařit do mléka s vodou, vařte pomalu cca 15 minut, až vznikne středně hustá kaše.
- Do trochu vystydlé kaše vmíchejte máslo a javorový sirup. Nastrouhejte jablka, přidejte do nich skořici, rozinky a škrob. Tvaroh podle chuti oslaďte čekankovým sirupem (případně moučkovým cukrem nebo medem).
- Dortovou formu o průměru 24 cm vystelte pečicím papírem, na dno formy rozetřete 1/2 jáhlové kaše, na ni natřete povidla, na povidla navrstvěte nastrouhaná jablka a nakonec rozetřete i tvaroh a druhou vrstvu jáhlové kaše.
- Pečte asi 30 minut na 180 °C. Vyndavejte, až budou jáhly ztuhlé a trochu zlatavé. Nepečte příliš dlouho, aby vrchní vrstva nebyla tvrdá a vysušená. Na hotov, ještě teplý jáhelník můžete dát trochu másla, aby se na něm hezky rozpustilo.